Raftehegn
Af Kim Fupz Aakeson
Novelle. Rafterne var kommet om torsdagen, nu skulle der bygges raftehegn i weekenden. Mor syntes ikke hegnet var en god idé, men far ville have det op, så alle idioterne ikke kunne kigge ind i haven.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialtNovellen handler om en dreng, der har lovet sin far at hjælpe med at bygge et raftehegn op rundt om deres hus for at undgå, at andre kigger ind. Hegnet er et stærkt symbol på den psykologiske mur, som faren er ved at bygger rundt om sin familie, så ingen ser hvordan han er både psykisk og fysisk voldelig. Novellen har en åben slutning, hvor det dog antydes, at drengen vælger at gå sin egen vej uden for hegnet.
En stærk fortælling om dysfunktionelle familiemønstre og en søns opgør med sin far i overgangen fra dreng til ung mand.
Raftehegn har fået endnu en dimension med illustrationerne, som det er værd at dvæle ved. Man kan læse den højt uden at se billederne først og så bagefter læse den med. Hvad tilfører billederne af betydning? Hvad understreger de?
Der er en analyse af novellen i bogen'Kim Fupz Aakeson og Jesper Wung-Sung - portrætsamtaler og novelleanalyser', som der er linket til under Sammenhæng.
Der er elevopgaver til novellen i e-bogen 'Jeg begyndte sådan set bare at gå' som også er linket til under Sammenhæng.
Gyldendal har udgivet en litteraturguide til billednoveller, herunder Raftehegn, som kan ses under Vejledninger.
I arbejdet med bogen kan man komme omkring elementer i det obligatoriske emne 'Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab', fx kan klassen diskutere grænser og familieliv.
Gyldendal
Dansk: 7., 8., 9. klasse
Hent PDF-
Dansk
-
Fortolkning
-
Temaer
-
-
Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
-
Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
-